Traumatiska upplevelser är inte bara olyckor, naturkatastrofer, förluster av någon man älskar, upplevelse av våld, sexuella övergrepp eller krig. Traumat kan vara trakasserier, diskriminering i arbetslivet, mobbning, indoktrinering, verbal misshandel, uppväxt med alkoholiserad eller drogberoende förälder. Det kan vara ständig kritik, där ens integritet och värde kränks.
Trauma kan uppstå vid händelser där hjälplöshet, rädsla, ensamhet och känsla av isolering har spelat en avgörande roll, vår överlevnad eller någon/något som är värdefullt för oss hotas och våra förväntningar kraschar. Att förlora jobbet, att vara sjuk, deprimerad, ligga på sjukhus, stå inför en oviss framtid, kan också vara traumatiserande. Känslor av hjälplöshet, skuld och skam, som ofta uppstår, kan vara destruktiva och förlamande.
Att uppleva eller se hot om våld mot andra, vara exponerad för extrem fattigdom eller lidande kan vara traumatiskt.
Många människor som upplevt trauma återgår så småningom till vardagen. Ofta, av olika anledningar, försvinner inte traumasymtomen, utan tvärtom, ökar i intensitet. Då talar vi om PTSD som är en förkortning av engelskans posttraumatic stress disorder och på svenska kallas tillståndet posttraumatiskt stressyndrom.
PTSD kan sammanfattas som ofrivilliga påminnelser och minnesbilder av den traumatiska händelsen. Intryck och bilder från händelsen blixtrar ibland förbi, med en påtaglig här och nu-känsla. Ofta triggas minnesbilder av liknande händelser, sinnesintryck såsom lukt, ljud, färg, musik, väder eller något annat som påminner om traumat. Att återuppleva händelsen kan göra att man översvämmas av känslor som inte går att kontrollera. Det kan i sin tur utlösa rädsla eller vredesutbrott. Oförklarliga känslor av ångest kan vara orsakade av intryck som är associerade till en traumatisk händelse. Förhöjd vaksamhet kan leda till att man inte kan sova på nätterna.
I stunden då ett trauma inträffar får hjärnan inte möjlighet att bearbeta vad som händer. Kan man inte undkomma ett trauma, hamnar man i frysläge. Hjärnan kommer i fortsättningen att försöka bearbeta det som har hänt. Därför kan man efter en allvarlig händelse uppleva så kallade flash-backs (återupplevande av minnen), som är hjärnans försök att sortera och bearbeta dessa minnen.
När hjärnans bearbetning hela tiden störs av översvämmande negativa känslor inträffar PTSD, då de återkommande bilderna och känslorna skapar en ond cirkel med återkommande minnesbilder och försök att bearbeta det som hänt. Reaktionerna blir starkare och starkare. Symtom på PTSD visar sig oftast några veckor efter traumat men kan ta månader eller år.
Uppstår när en människa drabbas av en rad upprepade eller långvariga traumatiska händelser.
Komplex PTSD kan uppstå hos människor som:
Barn kan ha en lite annorlunda symtombild och på grund av det kan de ibland upplevas som mindre berörda av ett trauma.
symtom hos barn kan vara:
”
Återhämtning efter trauma betyder inte att traumat inte inträffat. Det betyder att det som har hänt inte längre kontrollerar ditt liv. Frågan är inte ”Vad är det för fel på dig?”, utan ”Vad är det som har hänt dig?”.
Först när man har ställt den rätta frågan kan man skriva om den gamla berättelsen till en som är hälsosam, så att man kan bryta gamla mönster och börja skriva på ett nytt blad.
Ivona Olofsson