Startsida Frågor och svar
head

Mental träning

Mental träning är en metod för personlig utveckling framtagen av Lars-Eric Uneståhl. Så här säger han:

”Mental träning är systematisk, långsiktig och utprövad träning av mentala processer - tankar, bilder, attityder, känslor - som utvecklas, lärs in och integreras i personligheten”

Den mentala träningens mål är att frigöra och utveckla människans inneboende potential. Den är baserad på kunskap från många områden, såsom sportpsykologi, positiv psykologi och coachning.


På elitnivåer har alla idrottare talang och fysiska verktyg för att kunna prestera. Det som verkligen urskiljer de bästa, är deras mentala förberedelse - hur man tar sig igenom de mentala hindren.


Mental träning hjälper att övervinna dessa hinder, ökar själv­förtroende, koncentration, inre lugn och tillit.


Det handlar om att träna sitt sätt att tänka rätt, att träna upp hjärnan så att man presterar bättre. Inom sport, i det privata livet och på arbetsplatser.


Vad är mental träning och hur går det till

Enkelt uttryckt är mental träning att träna i att tänka och agera på ett visst sätt för att uppnå sina mål mer effektivt.


För att göra detta använder mental­tränaren olika verktyg, inklusive:


  • samtal för att identifiera mentala barriärer - tankar och antaganden, förstå deras innebörd och funktion, t.ex. perfektionism, rädsla för att misslyckas, brist på emotionell kontroll, koncentrations­svårigheter, etc.
  • coaching
  • visualisering av mål eller resultat
  • koncentrations­träning
  • meditation
  • stresshantering även i de svåraste situationerna
  • motivation- och själv­förtroende­träning
  • mindfulness
  • ankring av tillstånd
  • utveckling och förvärv av nödvändiga färdigheter

Processen börjar med att sätta mål - de effekter du vill uppnå under ditt arbete. Vi pratar mycket om känslor, övertygelser och värderingar. I mental­träning använder jag mycket av de senaste upptäckterna inom neurovetenskap och psykologi - vet man hur hjärnan fungerar är det lättare att få till stånd en förändring.


Mitt mål som mental tränare är att lära dig hur du använder dessa verktyg så att du kan använda dem på egen hand.


Hur kan mental träning hjälpa dig?

  • öka själv­förtroende och självkänsla
  • hitta inre lugn
  • öka självacceptans
  • öka effektivitet
  • nå mål
  • öka din prestation i sport och i livet i övrigt

Mellan kroppen och tanken finns samband som har en avgörande roll i hur framgångsrik man blir.


Om vår kropp är i stånd att göra något, men hjärnan tycker att den inte är redo och är rädd för att göra det - då kommer tankarna göra allt för att sabotera våra handlingar, så att vi inte kan göra det vi vil. Om man t.ex. är redo fysiskt för att hoppa från en trampolin men är rädd, då kommer man inte att hoppa.


Om hjärnan är redo men inte kroppen - då finns det en chans att kroppen kommer att göra sitt bästa för att anpassa sig till tankarna (den inre bilden av framgång vi skapar) och man uppnår till sist det man vill.


När kroppen och den mentala delen är båda redo - då kommer vi säkert att kunna genomföra den uppgift vi önskar. Det har alltså en stor betydelse om vi tränar den ”muskeln” som finns i hjärnan.


MENTAL TRÄNING I SPORT

sport

Experter i hela världen har kommit fram till att man har all kunskap i fråga att förbereda sig tekniskt, taktiskt och fysiskt och att vi har nått en gräns på hur mycket man kan förbättra de områden. Det man däremot kan göra för att få en fördel över dem man tävlar mot - är den mentala biten.


Generellt arbetar man med tre aspekter inom idrotten:


  • fysisk träning - t.ex. styrketräning, förbättring av konditionen, etc.
  • teknisk träning - öva specifika färdigheter inom en viss disciplin, t.ex. hur man hanterar bollen, racketen eller golfklubban
  • taktisk träning - till exempel olika varianter av att spela boll beroende på vem motståndaren är

Man la märke till att om man hade två spelare på en liknande fysisk, tekniskt och taktiskt nivå, var det fortfarande så att den ena kunde vinna över den andra med hästlängder. Vad var då skillnaden mellan dessa två? Vad var det de gjorde olika?


Hur ofta hör du kommentarer som ”huvudet svek", "brist på koncentration", "saknar vinnar­mentalitet" när du tittar på sändningar från tävlingar? Mental träning är just förberedelser för tävlingar också. I huvudet - sinne, tankar och känslor.


De stora stjärnorna inom idrotten började tidigt lägga till visualisering till sin fysiska träning - det vill säga mental träning. Man kan till exempel föreställa sig bokstavligen varje sekund av spelet eller loppet som man ”spelar upp i huvudet” och föreställer sig hur det ser ut när man utför sin prestation på bästa möjliga sätt.


Enligt professor Jack J. Lesyk finns det tio särskilda, mentala färdigheter som bildar till framgång och kan förbättras med träning.


Framgångsrika idrottare:


  • Väljer och upprätthåller en positiv attityd
  • Upprätthåller en hög nivå av inre motivation
  • Sätter höga, realistiska mål
  • Hanterar människor på ett effektivt sätt
  • Pratar positivt om och med sig själv
  • Använder positiva mentala bilder
  • Hanterar ångest
  • Hanterar andra känslor effektivt
  • Bibehåller koncentrationen
  • Behåller fokus på vad som är viktigt


MENTAL TRÄNING I VARDAGS­LIVET

VARDAGSLIVET

Några exempel på vad man kan göra:


1. Positiv visualisering


När du tränar kan du fokusera på positiva bilder, som kan ge dig styrka och lust att träna. T.ex. när du springer i uppförsbacke kan du föreställa dig att en stark magnet drar dig uppåt, utan minsta ansträngning. Visualisera innan, under och efter träningen för att stärka själv­förtroende och motivation.


2. Tänk positivt


Negativa tankar är väldigt vanliga då varje människa har en inneboende kritiker. Lägg märke till dina negativa tankar, brottas inte med dem, utan notera att de finns. Acceptera dem. Till exempel, istället för ”jag har sådan träningsvärk att jag inte kan träna idag, så jag hoppar över”, kan du säga ”den här känslan beror på mina framgångar i träningen och min omtanke om hälsa, därför hoppar jag inte över den”.


3. Var närvarande


Fokusera på nuet, istället för att tänka på det förflutna eller bekymra dig för framtiden. Träning ska vara en möjlighet till njutning, mental vila och inte ett tillfälle att älta problem. Att tänka på hur man tränar ger bättre effekt än att göra det per automatik, medan man tänker på annat. Detsamma gäller när man handlar, kör bil eller ägnar sig åt andra aktiviteter.


4. Utnyttja ”draghjälp”


Om du till exempel joggar, leta efter möjligheter i din omgivning. Ser du någon annan jogga och springa om dig - haka på den andras tempo och spring i samma takt så länge det går. På så sätt får du vind i seglen som underlättar för dig att nå ditt nya personliga rekord.


5. Dela upp ditt mål i delmål


Fokusera bara på det som du behöver uppnå härnäst.

Dela upp träningen eller studier i delmål, element som är lättare att behärska, ett steg i taget och fokusera på de delmomenten, ett i taget och inte allt på en gång. Huvudmålet ska vara som en riktning mot vilken man går medan man lägger all energi och njutning på de kortare delmålen och processen som leder dit.


6. Bli medveten om din kropp och i vilken form du är


Skanna in kroppen med hjälp av övningar i mindfulness och slappna av i musklerna. Ta hand om spänningarna.


7. Träningsvärk


Efter ansträngning känner du kanske ”bra smärta”, det kan innebära träningsvärk om det är i proportion till träningen. Den goda smärtan är ett slags information om hur mycket man kan jobba med kroppen. Lär av den och acceptera att träningsvärk är en del av utvecklingen.


8. Släpp tankar om resultat


Fokusera bara på det du måste göra i stunden - tempo, andning, koncentration. Ditt resultat infinner sig automatiskt. Ta hand om negativa tankar och störningar och fokusera på nuet.


9. Bestäm vem du tävlar mot


Tänk igenom vem du vill jämföra dig med i början. Att vilja vara lika bra som elitidrottare, på kort tid, är kanske inte den bästa starten. Att jämföra sig med sig själv och bli bättre än sist kan vara en bra start.


MENTAL TRÄNING I FÖRETAG

företag

1. Gör dig redo mentalt.


Lista dina fördelar, specificera din produkt, vem kan köpa den och hur vill du synas och uppfattas? Vad har du för vision?


2. Bestäm en strategi - en väl specificerad handlingsplan.


3. Var kreativ.


Se till att vara klar i sinnet och kreativ, lär dig att hantera stress och press, kunskap om hur man skapar välfungerande team och lita på din intuition och vision som bör vara svår att motstå.

Vad kan fånga din kunds intresse? Vilka kontakter behöver du? Vad kan du göra för att skilja dig från mängden?


4. Var mentalt disciplinerad, fokuserad och fundera på hur du kan undvika distraktioner.


5. Lär dig att hushålla med tid och använd den väl.


6. Var kunnig och förberedd.


Vilka är de tre huvudsakliga produktfördelarna som en viss kund bör veta om? Vem kommer att ha mest nytta av din produkt eller tjänst? Kan du förbättra kvaliteten på svar på kundens frågor?


7. Lär dig av misstag.


Fundera på vad dina kunders vanligaste invändningar är, om de tvekar, och i så fall varför? Vem i din omgivning är mästare på att övervinna hinder, från vilka kan du lära dig? Tänk på hur du kan gå från invändningar till en positiv "WOW"-klient.


8. Vårda och utveckla relationer.


Mental träning är också en fråga om relationer mellan fler personer eller relationen till sig själv.


9. Lär dig hur man kommunicerar effektivt.


En företagskultur där medarbetarna vill och kan ta ansvar bygger på ett medvetet kommunikationsarbete. Genom öppen kommunikation kan man förebygga motsättningar och skapa en effektiv och trivsam arbetsplats.


COACHING ELLER MENTAL TRÄNING?

COACHING ELLER MENTAL TRÄNING

Välj coachning om:


  • du behöver fundera och förstå något problem, ämne eller konflikt
  • när du vill ta reda på vad du verkligen vill
  • du vill visualisera ditt idealtillstånd, så som du vill ha det
  • utreda det nuvarande tillståndet och sätta namn på det
  • göra en lista med idéer
  • välja konkreta handlingar och skrida till verket under en bestämd period
  • när svaren finns inom dig och samtalet och frågor hjälper dem att komma till ytan

Välj mental träning om:


  • du vet vad du vill göra men har för lite kunskap och färdigheter för att göra det du vill, göra en konkret sak, utföra en uppgift, agera på ett visst sätt och du behöver ett recept på hur du ska göra, lära dig eller träna på ett nytt sätt att tanka och handla
  • du behöver konkreta råd, övningar eller en handlingsplan
  • du behöver att någon stöttar dig och hjälper dig att engagera dig i nya övningar och inlärning av nya beteenden och färdigheter
  • tränaren är expert på att lära ut konkreta färdigheter och det är det du behöver

Välj en rådgivare om:


  • du behöver konkreta svar, behöver lösa ett problem snabbt och inte söker personlig utveckling
  • du har lite tid för att lösa problemet och behöver ett snabbt verktyg
  • rådgivaren kommer med olika förslag och deras konsekvenser men det är inte rådgivarens uppgift att ha en stödjande relation
  • rådgivaren roll är att lösa ett konkret problem och inte att syssla med personlig utveckling av den som behöver råd
  • rådgivaren erbjuder lösning för en konkret situation, inte för en konkret person

Exempel på situationer då en extra prestation ofta krävs:


  • Anställnings­intervju
  • Sång­prestation inför publik
  • Utföra en solo­prestation t.ex. med en orkester
  • Audition för en roll
  • Hålla ett föredrag i skolan
  • Tävlingar av alla slag
  • Uppkörning för körkort
  • Vittna i domstol
  • Inför en operation eller kirurgi på sjukhus
  • Inför en flygning (för den med rädsla för att flyga)
  • Rädsla för att ringa eller svara i telefon
  • Bergs­klättring
  • Att hålla ett svårt samtal med en medarbetare, t.ex. uppsägning, lönesamtal, osv.

Spektrum Terapier erbjuder både coachning och mental träning.


Välkommen till en resa där man upplever känslor, reflekterar, utvecklas, för att få tillfredställelse på jobbet och privat och uppnå positiva resultat på vägen.